Καλή εβδομάδα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μπήκε ο καινούριος μήνας! Ο Νοέμβριος! Καλό μήνα λοιπόν...Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης στα Ελληνικά και  November στα Αγγλικά είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο - το οποίο και ακολουθούμε- και έχει 30 ημέρες. Είναι ο πρότελευταίος μήνας... σκέφτεσαι αν προλαβαίνεις στο παραπέντε να κάνεις όσα είχες πει ότι θα κάνεις ή σκέφτεσαι να αφεθείς και να τα κάνεις όλα από τον καινούριο χρόνο... Όπως και να έχει ο Νοέμβριος μυρίζει βροχή, Χριστούγεννα και δουλειά... οι περισσότεροι έχουν διαμορφώσει το πρόγραμμα τους και έχουν μπει σε μια ρουτίνα..εμείς σκεφτήκαμε να ταξιδέψουμε αυτό τον μήνα...σε πόλεις, σε νησιά, σε περιοχές που ζούμε...ένας τόπος μας εμπνέει...

Οι καλύτερες στιγμές της εβδομάδας…

Λίγα λεπτά με τον μπαμπά μου στον λαχανόκηπο!!
Σ.Παπαδοπούλου


Πίνοντας γαλλικό καφέ με άρωμα φουντούκι κάνοντας τίποτα...
Ελένη Μητροπούλου


Διαβάζοντας το αγαπημένο μου βιβλίο...
Μαρία Χ.
Όταν πληρώθηκα!

Happy mummy


Όταν κατάλαβα οτι μπορώ να γράφω ελληνικά στον υπολογιστή μου, μετα απο χρονια!

Αχρίστος ΠαπαγάλλοςΠρωινό στις Σπέτσες!
Δέσποινα Μαραγκουδάκη


Οι φωτογραφίες είναι από το Art Sheep:http://www.facebook.com/pages/Art-Sheep/235707209859444 

Καλά νέα από ένα νησί!
Καλή εβδομάδα, τα καλά νέα έρχονται από ένα νησί της Ελλάδας.
Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι υπάρχει στην χώρα μας ένα νησί το οποίο παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα μακροζωίας.
Ναι φίλοι μου υπάρχουν τρεις περιοχές στον κόσμο όπου οι άνθρωποι ξεπερνούν το 90ο έτος της ηλικίας τους.
Μάλιστα ένα κύριος 102 ετών, είχε διαγνωστεί  με καρκίνο του πνεύμονα, πριν από είκοσι πέντε χρόνια στην Αμερική.
Επέλεξε να μην μπει στην διαδικασία χειρουργείων και θεραπειών.
Αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να πεθάνει με την ησυχία του.
Στο νησί όμως που πήγε ακολούθησε  τρόπο ζωής του νησιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ρεκόρ μακροζωίας στο  νησί  οφείλεται σε :  στην  ερωτική διάθεση έως τα βαθιά γεράματα, στην συντροφικότητα, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, το χαμηλό στρες, το καλό μορφωτικό επίπεδο (έτη φοίτησης σε σχολείο), η καθημερινή άσκηση, η μεσημεριανή σιέστα, το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και η έντονη κοινωνική συναναστροφή και συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα, βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία.

Ο κύριος 102 ετών αποφάσισε μετά από είκοσι πέντε χρόνια να επιστρέψει στην Αμερική να βρει τους γιατρούς που τον είχαν εξετάσει και να δει σε ποιο στάδιο είναι η υγεία του, και γιατί δεν είχε πεθάνει ακόμα.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι περισσότεροι γιατροί που τον είχαν εξετάσει είχαν πεθάνει.
Ο καρκίνος του είχε θεραπευτεί.
Φαίνεται απίστευτη αυτή η ιστορία άλλα είναι αληθινή.
Στο νησί αυτό υπάρχει ένα πολύ ισχυρό γονίδιο, το οποίο διατηρείται ακόμα αφού οι άνθρωποι εκεί, παραμένουν στον τόπο τους.
Αναγνωρίζεται για ποιο νησί μιλάμε;
  Την  μαγευτική << ΙΚΑΡΙΑ>>.
Δεν θα πρότεινα να σηκωθούμε να φύγουμε και να πάμε να βουλιάξουμε το νησί.
Αλλά θα πρότεινα να διαμορφώνουμε μικρές Ικαρίες όπου και αν βρισκόμαστε.
Και έτσι μια μέρα όλες αυτές οι μικρές Ικαρίες θα γίνουν μια μεγάλη, όπως γίνεται με όλες της επαναστάσεις.
Ας ξεκινήσουμε τον αγώνα  για την ευτυχία.

Μαραγκουδάκη Δέσποινα


Η ΠΤΩΣΗ

Ο καφές του έχει γίνει πια άνοστο νεροζούμι. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορείς να προσθέσεις νερό σε ένα φραπέ πάνω απο δύο, άντε το πολύ τρεις φορές.


Τις Κυριακές ο Μήτσος τις αφιέρωνε στο Μήτσο.
Μπορεί όλες οι υπόλοιπες μέρες να του ήταν ίδιες, ακόμη και αδιάφορες, αλλα όταν ερχόταν Κυριακή ο χρόνος σταματούσε.
Με τσίμπλες ακόμη στα μάτια έστριβε δύο αξιοπρεπέστατα τετράφυλλα τσιγάρα.
Youtube – Chopin – Filters – playlists
και επέλεγε την λίστα με τα περισσότερα βίντεο.
Άνοιγε τα ηχεία, τα στόρια και τις κουρτίνες.
Ότι βρισκόταν πάνω στο γραφείο του σε δευτερόλεπτα ήταν σωριασμένο στο πάτωμα.
Ελληνικός καφές, σκέτος.

Σήμερα δεν είχε πάρει λεωφορείο. Μετακινήσεις χωρίς τα δυο του πόδια δέν αρμόζουν σε μια Κυριακή.

Κάθεται σ'αυτό το παγκάκι δυόμιση περίπου ώρες. Μπροστά του ξαπλώνει ένα χοντρό τεράστιο αδέσποτο με ανοιχτά μάτια. Το σκυλί τον κοιτάει χωρίς να κουνηθεί.
Ξαφνικά ο ήλιος αρχίζει να λούζει το παγκάκι. Την ίδια ακριβώς στιγμή
ενα πυροσβεστικό με δυο περιπολικά και μηχανές της αστυνομιάς περνάνε απο το δρόμο.
-το σκυλί σηκώνεται και αρχίζει να κόβει βόλτες γύρω γύρω.
- ο Μήτσος ανάβει και το δεύτερο τσιγάρο.
Κάθε τζούρα βυθίζει το Μήτσο και σε πιο βαθιές σκέψεις.
Η οικονομική κρίση , η κοινωνικοπολιτική παρακμή και η αδυσώπητη εκμετάλλευση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος έπεφταν στις πλάτες του όλο και πιο βαριά.
Στο μυαλό του ο πρωθυπουργός της χώρας χόρευε κρατώντας χεράκια με την κουτσομπόλα γειτόνισσά του που κρατούσε τον Bill Gates που κρατιόταν με ένα πράσινο ανθρωπάκι, ένα τράγο και μια μεταλλαγμένη αγελάδα. Η αλυσίδα μεγάλωνε.
Όλο και περισσότερα πρόσωπα έμπαιναν στην σειρά. Ο superman, ο δάσκαλος του απ'το δημοτικό και ένας

παλιός του dealer τράβηξαν την αλυσίδα και συνέχισαν τον ξέφρενο χορό στον ουρανό, πάνω στις λευκές γραμές που αφήνουν τα αεροπλάνα. Οι ανάσες και οι σκατόφατσες τους σε ένα τελετουργικό παραλήρημα έκαναν τον Μήτσο να χάσει την γη κάτω απ'τα πόδια του.
Σ' αυτές τις φιγούρες χρέωνε το πρόβλημα και την λύση.
Τα σκατά και την αναγέννηση.
Ένας χοντρός σπάει την αλυσίδα και σολάρει εκστατικά, φωνάζει ακατάληπτα :
-ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑ ΔΕΝ ΤΑ ΧΕΣΑΜΕ
το παραπονεμένο κλάμα του σκυλιού επαναφέρει βίαια τον ιδρωμένο Μήτσο στην πραγματικότητα.
Πίνει νερό, δίνει το υπόλοιπο στο σκυλί.
Νιώθει αδύναμος, σάπιος, ανήμπορος να σκεφτεί κάτι που θα του δώσει κουράγιο. Που θα κάνει τον χοντρό να βγάλει απο μέσα του αυτή την ντροπαλή κουράδα, και τις φρικιαστικές φιγούρες να σταματήσουν τον χορό.

Ένα λεωφορείο σταματάει απότομα ενώ σ'αυτό το δρόμο δεν υπάρχει στάση.
Μέσα φαίνεται να επικρατεί πανικός, θυμωμένες φωνές ξεπηδούν απ'τα παράθυρα.
το σκυλί σχεδόν διακτινίζεται στο δρόμο και γαβγίζει μανιασμένο στο λεωφορείο.
Ανόιγουν οι πόρτες, απο την τελευταία εκτοξεύεται με φόρα ένας νεαρός άντρας, προσγειώνεται με την πλάτη, στη συνέχεια τον συναντά μια τσάντα, ένα μπουφάν, ροχάλες και βρισιές . Το εξαγριωμένο πλήθος φώναζε στον πεσμένο φοβερές και τρομερές κατάρες και ενίοτε ευχές και υποσχέσεις για την μάνα του.
Ο πεσμένος παραμένει πεσμένος γιατι φοβάται το σκυλί που γαβγίζει πλέον σ'αυτόν. Το λεωφορείο έκλεισε τις πόρτες και έφυγε.
Ο μήτσος τρέχει να τον βοηθήσει.

Το ξυρισμένο κεφάλι του γυάλιζε στον ήλιο, τα φουσκωμένα μπράτσα του είχαν πάνω μια κακοχτυπημένη μπλέ σημαια, στο μπλουζάκι του ένας μαίανδρος,
ο μήτσος χαμογέλασε, σκέφτηκε οτι ίσως τελικα ο κόσμος να μην είναι και τόσο δυσκοίλιος.
Άφησε το σκυλί με το καινούργιο του παιχνίδι.

Στο σπίτι ο Chopin παίζει ακόμη.
Ο Μήτσος κουναέι ρυθμικά τα χέρια του καθώς αφήνει στην χέστρα οσα είχε καταφέρει να χωνέψει.


Άχριστος Παπαγάλλος

"Η Μηχανή του Χρόνου"-Η επέλαση του Metal Κούνελου -The Nineties, part I (1990-91-92)"Η Μηχανή του Χρόνου": Μια ραδιοφωνική εκπομπή με μουσικές περιπλανήσεις, ιστορικές αναδρομές και αφιερώματα με τον Αλέξανδρο Μαρκουλάκη , τον επονομαζόμενο: "ΦΟΝΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΙ".
Για να ακούσετε την πρώτη ώρα από  την εκπομπή της 1ης Νοεμβρίου 2012 -όσοι την χάσατε και να την ξανακούσετε όσοι την ακούσατε -όσες φορές θέλετε...
(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ METAL 
 The Nineties, part I (1990-91-92)
‎"Τα μέταλλα είναι μια μεγάλη κατηγορία χημικών στοιχείων που εμφανίζουν ορισμένες κοινές ιδιότητες, όπως είναι η λάμψη, η υψηλή ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα, η δυνατότητα σχηματισμού ελασμάτων (ελατά) και συρμάτων (όλκιμα). Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, έχουν μεγάλη πυκνότητα και είναι σκληρά και ανθεκτικά. Διακρίνονται από τα αμέταλλα, που αποτελούν επίσης τη δεύτερη μεγάλη κατηγορία των στοιχείων, τόσο από τις φυσικές όσο, κυρίως, από τις χημικές τους ιδιότητες". 
Οι στιγμές που σημάδεψαν τη metal σκηνή της δεκαετίας του '90, έτος προς έτος!Γιατί  το κουνέλι ήθελε και έκανε την καλύτερη μεταλλική εκπομπή!

Το playlist της εκπομπής:

Το  Φονικό Κουνέλι με την "Μηχανή του Χρόνου"θα συνεχίσει με το Part II την επόμενη Πέμπτη  (8/11/2012)!!!!
 και για κάθε Πέμπτη  22:00- 01:00 στο: 

Επικοινωνία με την "Μηχανή του Χρόνου": http://www.facebook.com/groups/281719925238445/
Περίπατος


84 Αυγούστου 2012 ,Κεραμεικός

 
Νιώθω το μεγάλο πόμολο σε σχήμα ´´ματιού´´ , να με καρφώνει στην πλάτη, καθώς κλείνω την πόρτα του θεάτρου πίσω μου. Είναι 30 Οκτωβρίου και νιώθω ένα Αυγουστιάτικο αεράκι να μου δροσίζει το πρόσωπο. 4 -5 Κινεζάκια περίπου πέντε χρονών κάνουν αγώνες δρόμου με τα ποδήλατα, Από κάπου ακούω κάτι σαν γυαλί να σπάει και μια βαριά αντρική φώνη : ´´ Fuck the bitch´´ ! Ένα φωτάκι αναβοσβήνει έξω από την πόρτα ενός μισογκρεμισμένου νεοκλασικού επί της Κεραμεικού. Είναι σαν να μου ανοιγοκλείνει το μάτι. Παίρνω μια Coca Cola από το ψιλικατζίδικο της γωνίας. Με την άκρη του ματιόυ μου, βλέπω ένα αγοράκι, φοράει μια μακριά ζακέτα (δεν πρέπει να ναι δική του) και μάλλον κοντό παντελονάκι. Στέκεται όρθιο και κρατάει με τα χεράκια του μια κολώνα, είναι σαν να την κρατάει από την μέση . Κοιτάζει ακριβώς στην ευθεία και είναι σαν να κοιτάζει το πρόσωπο της. Το πρόσωπο του παιδιού είναι ανέκφραστο. Πλησιάζω, λίγο πιο ´κει έχω παρκάρει. Παρατηρώ πως πίσω από την πλάτη του παιδιού, υπάρχει ένας τηλεφωνικός θάλαμος. Μια γυναίκα μιλάει στο τηλέφωνο. Ξαφνικά η φωνή της με προσπερνάει, προσπερνάει όλο το τετράγωνο, προσπερνάει το Ταϋλανδέζικο που κάποιοι τρώνε αμέριμνοι το φαγητό τους, προσπερνάει τα junkies της πλατέιας, τα Κινεζάκια και τον τελευτάιο εναπομείναντα ίσως, μπαρμπέρη της Αθήνας που κάνει χάζι στην γωνία. ´´Ούτε το σπλάχνο σου! Ούτε το σπλάχνο σου αλήτη! Καλά εμένα αλλά ούτε το παιδί δεν υπολογίζεις που ήθελε να σε δεί; Αλήτη ! Μαλάκα! Χασικλή!¨
Οι βρισιές μπερδεύονται στον αέρα, με τους ήχους της φιλαρμονικής που με αιφνιδίαζει! Μια πολύχρωμη πομπή μου κόβει τον δρόμο. Την φιλαρμονική ακολουθούν κάποιες βαθιά θρησκευόμενες, νομίζω μια εικόνα κ ένα τσόυρμο άντρες με απειλητικό βλέμμα που δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν... 
Το παιδί δεν βλέπει την πομπή εξακολουθέι να έχει το βλέμμα του στραμμένο στο ¨πρόσωπο¨ της κολώνας. Η γυναίκα μάλλον φωνάζει πιο δυνατά, δεν την ακούω πια, αλλά το καταλαβαίνω από τις φλέβες που πετάγονται στο λαιμό της.
- Συγνώμη τι γίνεται; ρωτάω μια θεούσα.
- Είναι η περιφορά της εικόνας των Αγίων Αναργύρων!
- Α ...
Μπαίνω στο αυτοκίνητο μου, κλειδώνω τις πόρτες και βάζω μπρόστα την μηχανή. Φεύγοντας ρίχνω μια τελευταία ματιά στο αγόρι, από τον καθρέφτη. Κοιτάζει ακόμα το ¨πρόσωπο¨ της κολώνας.

Σ. Παπαδοπούλου

Τι σόι άνθρωπος είσαι;...ή Τι θα πάρω αύριο από το super market???


Η λίστα για το super-market ή η λίστα με τα πράγματα που θα πάρεις σε ένα ταξίδι μπορεί να αποκαλύπτει στοιχεία για το ποιος είσαι...
Λίστα Super-Market:          Λίστα Ταξιδιού:
 Χαρτί κουζίνας                                           Ρούχα- Εσώρουχα- Πιτζάμες
Φουντούκια άψητα                                      Φωτογραφική μηχανή- μπαταρίες
       4 αχλάδια                                                           Καλλυντικά- οδοντόβουρτσα-                                     
       Χρωμοπαγίδες                                                 Τράπουλα   
       Σπανάκι κατεψυγμένο κτλ                               Βιβλίο για πλοίο κτλ


       Τι σόι άνθρωπος είσαι; Οι επιλογές μας δείχνουν...
      

Αθήνα 4/11/2012, ΠΑΓΚΡΑΤΙ
(Σε μια στιγμή μη έμπνευσης κάνοντας λίστες κι άκυρες σκέψεις ενώ "φορτώνουν" πράγματα στο pc...)

 Ελένη Μητροπούλου

ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ


Το σταμναγκάθι είναι άγρια ποικιλία ραδικιού με "γλυκιά" πικράδα, βρίσκεται σε δύσβατες ορεινές  περιοχές του νομού Χανίων, σε απόκρημνες ακρογιαλιές και η συγκομιδή του είναι δύσκολη και επίπονη. Τρώγεται βραστό, ωμό σε σαλάτες και μαγειρευτό με αρνί ή κατσίκι.Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα 3 λιπαρά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, που ωφελούν την υγεία. Είναι το τέλειο αποτοξινωτικό! Tόσο το άγριο όσο και το καλλιεργημένο περιέχει βιταμίνη E, πολυφαινόλες, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου, καθώς και σίδηρο και φώσφορο. Θεωρείται τονωτικό, χωνευτικό, χολαγωγό και διουρητικό. 
Είναι εξαιρετικά τονωτικό και διουρητικό, βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος, έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες.
Εύκολη σαλάτα για το τραπέζι μας: 
ΥΛΙΚΑ

200 γρ. σταµναγκάθι

100 γρ. ελιές µαύρες ξιδάτες
2 κουταλιές της σούπας λεµόνι
4 κουταλιές της σούπας
ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
αλάτι 

Εκτέλεση:
Αφήνουµε το σταµναγκάθι στο νερό περίπου 1 ώρα. Έπειτα το πλένουµε χωρίς να το κόψουµε, το ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά µε το λεµόνι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουµε τις µαύρες ελιές.

Happy mummy

Μορφές τουρισμου: 1. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξέρω , ξέρω...είναι χειμώνας...αλλά σκέψου τον  αγροτουρισμό! Ο αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο ποσοστό του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου αστικής περιοχής. Πέρα από την υποδοχή και τη φιλοξενία του επισκέπτη σε ένα περιβάλλον λιτό με τοπικό χαρακτήρα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, προβλέπεται και η ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων. Οι πιο ανεπτυγμένες αγροτουριστικά χώρες είναι η Ισπανία , η Γερμανία και η Γαλλία.